pátek 9. dubna 2010

Přírodní vepřové řízky s přílohou z hrachu a fazolí a s pečenými bramborami

Hned na začátek to bude na přípravu velmi jednoduché, zato na talíři se to bude vyjímat. Pro čtyři osoby budeme potřebovat:
  • adekvátní počet řízků
  • pytel mraženého hrášku
  • půlku až tři čtvrtě plechovky červených fazolí
  • 100 g paprikového boku (nebo slaninku, šunku.. ale lepší jsou opravdu libové a kořeněné variace)
  • kilo pěkných brambor s tenčí slupkou (ale dá se to ošidit i těmi, které jste nechali z nedbalosti drobet seschnout.. vypečou se)
  • česnek, sůl, pepř
  • (na dip: majolku, hořčici, kečup, 2 menší kyselé okurky a drobnou cibuli (nebo půlku))
Řízky naklepeme. Důležité je nenechat maso různě vysoké a zároveň nezničit strukturu vláken. Kdyby se vám podařilo řízek proklepnout, tak to v domácí kuchyni samože neva, ale ošidit to můžete, když pak tenké části skrz folii přiklepnete přes sebe zpátky. Chce to pak jemné zacházení, aby se maso zapeklo zpátky k sobě a nerozlepilo se dřív, než jej vrhnete na pávničku. Ale kdo by se s tím trápil. ;)

Brambory pečlivě omyjeme. Když si nedáme záležet, odrhnou nám pak kamínky plomby. Omyté je nakrájíme i se slupkou na plátky - je jedno, jak vysoké je necháte, důležité je dodržovat jednu tloušťku. Osvědčila se zlatá střední cesta - nějakých 7 milimetrů. Ale od oka. Nakrájené je na plechu vyloženém pečícím papírem prosolíme a prolisujeme na ně česnek. Promícháme a necháme odpočívat 10 min. Pustí vodu a lépe se vypečou. Troubu mezitím rozpálíme na 220°C.

Během oněch 10 minut hrášek uvaříme v osolené vodě. Vlastně se spíš jen rozmrazí. Brambory pak vložíme do trouby péct a hrášek slijeme, vrhneme do mísy nebo kastrůlku, natrháme k němu na malé kousky paprikový bok a přidáme fazole (bez vody). Můžeme dochutit solí a česnekem, ale pozor, ať se to nepřežene. Z chuti luštěnin by pak nic nezbylo. Salám příloze dodá trochu mastnoty a zapracuje na vzhledu, můžete ho ovšem samozřejmě vynechat, pokud máte pocit, že řízek stačí.. Přílohu v míse zakryjeme talířem, nebo v kastrůlku poklicí a necháme stranou. (Na fotce je paprikový bok ještě nevmíchaný.)

Co nám zbylo, jsou řízky. Brambory se v troubě zuřivě pečou, je načase maso osolit a opepřit z obou stran. Neudělali jsme to na začátku, protože se nám může během vaření zbytku stát katastrofa, nebo prostě jen ztratíme pozornost, necháme maso v soli ležet příliš dlouho, a tak si upečeme podešve. Takže: maso nasolíme až před smažením. Rozpálíme si pánev (úplně nejlepší je teflonka, protože tak nebudeme potřebovat žádný olej) a maso zprudka z obou stran opečeme. Na nic nečekejte a nebojte se mít maso hotové za chvilinku. Opatrné sušení na mírném teple by mu jen uškodilo.

Když si řízky odložíme na talíř, nezbývá už než servírovat. Pokud se brambory ještě trochu vzpírají a nejsou uvnitř měkké, tak si jednoduše počkáme. Když naopak zhnědnou, skoro až zčernají, není to katastrofa - povrchová vrstva vytvoří kapsičku, ve které si zbytek plátku pohodlně hoví a nesesmahne se. Chceme-li si dopřát pocitu bohaté kuchyně, můžeme na malou mističku k bramborám přiložit majolku rozmíchanou s hořčicí, kečupem, na drobno nakrájenou cibulí a kyselou okurkou a samozřejmě pepřem a solí - směs poslouží jako dip.

Nejhezčí na tomhle receptu je, že když seženeme výhodně maso, stojí sotva 40 korun na osobu.

Žádné komentáře:

Okomentovat