sobota 17. dubna 2010

Vepřové paprikové ragú s kari rýží

Tak. Pětičlenná skupina šifrovacích baťůžkářů mě konečně opustila. Ragú se podle mě povedlo, dokonce vypadalo na talíři hezky, nicméně ohlas mému dojmu neodpovídal - evidentně se snaha neudělat jídlo smrtonosné, jen lehce ostřejší, nevyplatila. A navíc pozornost tkvěla na nastávajících záludnostech (pro bližší představu, s čím jsem soupeřila, popatřete na: http://www.velkyvuz.cz/matrix/). Recept si nicméně neodpustím.

Suroviny pro cca 7 lidí:
  • 800 g vepřových nudliček
  • 4 středně velké sladké papriky (2 žluté, 2 červené)
  • 5 tenčích mrkví
  • 1/2 menšího celeru
  • 400 g šalotky
  • cca 100 g mraženého hrášku
  • sterilované chilli papričky dle chuti (stejně tak např. chilli omáčka, pálivá paprika ap.)
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 3/4l vody a 2 hovězí bujóny
  • olej, sůl, celý pepř, cca 4 kuličky jalovce, špetka tymiánu, lžíce medu
  • nasekaná pažitka na ozdobu
  • 450 g dlouhozrné rýže a tři lžičky kari
Maso jsem sehnala v akci už nakrájené, ale pokud budete nudličky tvořit sami, nezapomeňte odstranit tuk a šlachy, ty se hodí jen na velké pečení. Všechnu zeleninu nejdřív nakrájíme, a to podle vlastní fantazie. Na talíři vypadá hezky, pokud necháte některé druhy, nebo alespoň jejich část, na velké kousky. Paprikám sluší proužky, mrkvi podélné plátky. Aby bylo ragú hustší, můžete část mrkve s celerem předvařit, kousky rozmixovat a teprve pak přidávat do směsi (společně s paprikami). Tři čtvrtě šalotky (sladší a drobnější druh cibule) nakrájíme na drobno, zbytek na půlkolečka, proužky, měsíčky, co se nám bude líbit.. Sterilované chilli papričky zbavíme semínek a nakrájíme na drobounko. Nějaké si můžeme nechat a později s proužky z nich nazdobit rýži.

Ve velkém hrnci rozpálíme olej (nešetříme, aby se nám maso nepřipálilo), ve kterém rozpustíme lžíci medu. Nasypeme nadrobno nakrájenou šalotku a necháme dospět do stavu, kdy sotva začíná zlehka hnědnout (nesmíme tuto fázi prošvihnout). Na ni pak nasypeme propláchnuté maso a opékáme pouze tak, aby se všechno zatáhlo. Ještě světlé proužky masa a šalotku zalijeme vínem, přisypeme všechen celer s mrkví,  zlehka posolíme (bujón je slaný) a pod pokličkou deset minut dusíme. 

Mezitím si připravíme "vývar". Šizení náhražkou z bujónu je sice ve vysoké kuchyni ostuda, ale studentské konto s tímhle jídlem už beztak docela trpí, takže v rychlovarce uvaříme tři čtvrtě litru vody, kterým pak rozdrobené bujóny zalijeme. Maso se zeleninou v hrnci občas promíchneme, po oněch deseti minutách přihodíme papriky (chilli i sladké) a vlijeme vývar. Přidáme jalovec, trochu celého pepře, pálivou papriku, chceme-li, drobet tymiánu a dusíme 15 minut. Následně vsypeme hrášek (na přesném množství  nezáleží, přidává se kvůli barevnosti) a zbytek krájené šalotky a ty se směsí spojíme na posledních 10 minut. Pokud nemáte rádi vodové omáčky, můžete z hrnce odejmout mističku šťávy, vmíchat do ní nahusto mouku (např. i se škrobem) a směs zase vrátit.

Po dovaření a dochucení (může se hodit i worcestrovská omáčka) nasypeme drobně krájenou pažitku a odstavíme pod poklicí. Bezva na takových masových hrncích je, že vydrží dlouho teplé a nechce-li člověk dělat paralelně dvě věci, má spoustu času na přípravu přílohy.

Tajemství sypké rýže "jako od mojí maminky" =) : Vyberte si v obchodě raději tu, která bude označená "parboiled" a rozhodně nebude "natural" (tu je těžké donutit změknout). Usnadníte si tak život a zrychlíte přípravu. Zhruba půlku pytlíku v nějaké nádobě properte nejdříve dvakrát v teplé, pak jednou ve studené vodě a slijte. 

Rýže se dá připravovat v lecčems. Chtete-li se stoprocentně vyvarovat připálení, volte teflonovou pánev, ve které můžete s rýží dělat cavyky a dokud ji nenecháte vyloženě bez vody, nezradí vás. Stejně dobře se ale dá uvařit i v kastrůlku - důležité v té chvíli je, nalít vody tak centimetr, až centrimetr a půl nad rýži (což uděláme i v teflonce) a při vaření za žádnou cenu nemíchat. Stav vody můžete sledovat jemným odhrnutím rýže vidličkou - pokud bude docházet, a rýže bude pořád trochu tvrdší, prostě horkou přilijte. Někdy se stane, že se člověk snaží už čtyřicátou minutu a rýže tvrdošíjně trvá na svém - nic si z toho nedělejte.

Kari rýži uvaříme jednoduše tak, že ji propereme, slijeme, ve varné nádobě zalijeme vodou až centimetr nad povrch, posolíme a přisypeme na ni tři lžičky karí. Jak bude voda klesat, karí si k rýži cestu najde.

Opět musím podotknout, že pokud seženeme zlevněné maso a zeleninu z trhu (na nás studentech je hezké, že nemusíme mít high class suroviny), vyjde nás porce na max. 50 korun (záleží na druhu vína), což je podle mě pořád pohádka.

Žádné komentáře:

Okomentovat