sobota 5. června 2010

Dušená kapusta, mítbóls a rané brambory

Rychlovka, pro milovníky kapusty a karí srdcovka...
  • necelé kilo kapusty
  • 500g mletého masa
  • 2 jarní cibulky
  • 1dcl bílého vína (čím sladší a silnější... přímá úměra)
  • 1-2dcl vody
  • polévková lžíce hladké mouky
  • 8 větších raných brambor
  • karí, zázvor, grilovací koření, sůl, pepř
Rané brambory jsou moje nejoblíbenější - jenom se "odřou" pod tekoucí vodou a uvaří ve slané vodě.. a sní se i se šlupkou. Že jsou brambory konečně hotové, poznáte, když do nich píchnete nožem či vidlí - tlak uprostřed ještě krapet syrovější hlízy po několika pokusech poznáte.. tak trochu zavrže. (Brambory začneme vařit klidně jako první. Jídlo je hotové rychle, a necháme-li je nakonec zlehka ve vodě docházet, určitě nestihnou zchladnout.)

Cibulku nakrájíme na menší kousky a v hrnci na troše oleje necháme změknout (nesmažíme). Zalijeme vínem (použila jsem Vermouth bianco.. čím méně kvalitní víno (a snad i sladší?), tím citelnější pach droždí), zasypeme moukou, kterou propěníme (max. 1 min.) a ke které přihodíme na proužkočtverce (varianta šišoidu) nakrájenou kapustu. Záleží na hrnci, ale nejspíš bude nutno přidávat ji po částech - vždy když minulá ztratí objem a trochu se spaří. Nebude-li na tento úkon v hrnci dost tekutiny, nebojte se přilít. Dušením a vůbec úpravou se spousty vody zbavíme. (Když jde do tuhého, vždycky lze otevřít pokličku a foukat nebo, jste-li vybaveni, pustit digestoř na plné pecky.) Kapustu okořeníme cca 2 malými lžičkami karí, zázvorem na špičku nože, osolíme ji, přiklopíme a nebudeme si jí chvíli všímat (10 min. pokud se nebude pálit).

Rozpálíme teflonovou pánev. Mleté, sůl, pepř a grilovací koření v míse rukama zpracujeme, až bude připomínat více těsto než proužky masa. Následně v dlaních uhněteme kuličky, které dáme smažit (levnější mleté bývá hodně mastné, takže oleje nebude potřeba). Osmažené zlatavé maso pak přihodíme ke kapustě a promícháme a prohřejeme, aby se chutě spojily.


Jedinou nevýhodou této krmě je, že vždycky skončí prostě žlutá...

Žádné komentáře:

Okomentovat